ISLAND 2006

Side 1    Side 2    Side 3    Side 4     Side 5     Side 6

Etter å ha sett Glaumbær reiste vi videre langs Riksvei 1 mot Akureyri. I Akureyri ble det pause og lunsj på kafe. Litt ekstra kunne vi unne oss, det var ikke så ofte på denne turen det ble spist mat laget av andre. Videre langs Riksvei 1 kom vi til Godafoss. Ennå et flott vannfall å se. Ved Myvatn ble lavvoen satt opp. Det var kaldt og rått og vi savnet sterkt gulvvarmen fra Hveravellir. Senere samme kveld kjørte vi bort til Dimmuborgir, et område med masse kunstneriske lavaformasjoner laget av naturen selv. Vi gikk den lange runden for å komme forbi Kirkeporten som slett ikke er noen kirkeport men bare ser slik ut. Etter en times tid i Dimmuborgir kom vi tilbake til bilen og satt varmeapparatet på fullt for å forsøke å få igjen varmen etter turen. GPS spor fra 14 august.
Neste dag var været igjen bedre. Som det sies om Island: Liker du ikke været, så vent litt. Da er det ikke lenger slik som det var. Vi hadde ikke kjørt langt før vi kom forbi Namaskard. Et digert område med bluppende og kokende mudderpøler blendet med fresende tuer. Svovellukten var merkbar. På andre siden av veien gikk en avstikker opp til Krafla der det ble bygget et digert varmekraftverk for et par tiår siden. Det koker og damper litt overalt i dette området. Noen kilometer langer øst på Riksvei 1 tok vi av F862 opp mot Dettifoss. F-veier er kategorisert som fjellveier, men her møtte vi til og med helt standard bobiler. Frem kom de også, den største utfordringen her var vaskebrettene. Island er ikke som det var, for 16 år siden hadde det ikke vært mulig å kjøre denne veien uten firehjulstrekk og god bakkeklaring. Det er vel dette som kalles utvikling? Nok om det. På veien opp mot Dettifoss kom tåka sigende. Og den lettet ikke mens vi var der. Vi parkerte og gikk inn til fossen. Vi hørte den var der, men så ikke mye av Europas største vannfall. Vi tok samme vei ned igjen, og tåka forsvant omtrent der vi hadde kjørt inn i den. Noen kilometer til på Riksvei 1 og vi kom til F88 Øskjuleid som leder inn mot Askja. Dette er bobilfritt område, her må det i allefall noe som liger på terrengbil til for å kunne kjøre. En artig opplevelse vi hadde her var å bli forbikjørt av en Suzuki Vitara like før den første vadingen. Han kom raskt opp bak oss, så vi slapp bilen forbi. Ved vadingen stoppet han og spurte pent om vi ville kjøre uti først. Det viste seg å være en tysker i leiebil som ikke hadde krysset noen elv på denne måten før. Vi plumpet uti vi, og han kom etter og takket for at vi hadde kjørt først. Så forsvant han. Ved neste vading stod han igjen. Vi først uti og han etter. En annen pussig ting ved denne ruten er fjellet Herdubreid. Det er synlig nesten hele veien langs dette sporet der det stikker sine 1100 moh opp på sletten. Ved Dreki er det en campingplass der vi igjen slo leir. Dreki ligger på 785 meters høyde og var det høyeste punktet vi overnattet på. Men hvilket vær vi fikk. Det klarnet opp og tilogmed skyen som ligger nesten konstant over Herdubrid forsvant. Igjen ble det servert et herremåltid i Restrant Lavvo før vi gikk en kveldstur for å se hvor elven kom fra. GPS spor fra 15 august.


Den islandske naturen har også     Vi hilste på en viking i                  Stopp ved Godafoss.                   Camping ved Myvatn. Vi savnet
traktoregg.                                   Akureyri.                                                                                        gulvvarmen sterkt.

Porten til Dimmuborgir.                 En stor samling               Kirkeporten er imponerende.       Namaskard er en             Varmekraftverket ved Krafla.
                                                    lavaformasjoner.                                                                samling mudder og
                                                                                                                                             stinkende svovel.

På tur til Dettifoss i tåka.               Dettifoss er europas største          Vi ble nesten borte i tåka.            På vei mot Askja.
                                                    vannfall.

Veien mot Askja.                         Camping på Dreki.                       Restaurant Lavvo.                       Kveldstur.
 

Til side 6...

Oppdatert 26 sep 2006

Hovedside / Main page